Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
87 Postów

(espen)
Początkujący
Kan brukes ale do 12 miesiecy - niestety fast bostette ponad 12 miesiecy maja obowiazek. Tak to interpretuja norwegowie.To samo prawo jest w Polsce dla obcokrajowcow. Sam padlem jego ofiara. Autopsja

Gamel Fazi napisał:
espen napisał:
Widze, ze nie wiecie o czym mowicie.Wiem, ze dyskusja odbyla sie dawno ale musze zareagowac. Bo to co piszecie to same idiotyzmy!!
Jesli kolego nie jestes pewien na 100% to nie zasmiecaj ludziom forum!!!

1. Jezeli jestes w Norwegii zarejestrowany dluzej niz 12miesiecy nasz obowiazek wymienic prawo jazdy
www.nyinorge.no/no/Ny-i-Norge/Transport-...tenlandsk-forerkort/
2.Punktow mozesz miec 7 w ciagu 3 lat jezeli masz 8 tracisz prawko na 6 miesiecy( czytaj §4)
www.lovdata.no/cgi-wift/ldles?doc=/sf/sf/sf-20030919-1164.html

3.Wymiana prawka na norweskie 263NOK
4. Jezeli w polsce odbierasz prawko w gminie musisz poswiadczyc pisemnie, ze nie mieszkasz za granica ponad 183 dni w roku. Inaczej nie dostaniesz a bedziesz zmuszony aplikowac w Norge
5. Nie jest prawda, ze musisz placic mandaty w Polsce gotowka. Tylko jezeli nie posiadasz stalego meldunku jestes do tego zobowiazany( WIELOKROTNIE) to testowalem na sobie
6. Pomimo posiadania norweskiego prawka jako polski obywatel posiadajacy meldunek mozesz i na pewno dostaniesz punkty karne, ktore sa przypisane do osoby a nie do prawa jazdy - jestem tego przykladem - w ostatni weekend 84km/h na strefie 50 w Poznaniu. & punktow i 200Pln.
7.Po raz pierwszy w Norge stracilem prawko kilka lat temu na 4 miechy. plus 8000NOK
to bylo polskie prawko ktorego mi Staten Vegvesen nie oddal. Sprawdzono w mojej gminie autentycznosc polskiego i wydano norweskie.
8, Nastepnie stacilem na 6 miechow.
9. # raz stracilem na 13 miesiecy( sprawa w sadzie i 12000NOK)
powtorny egzamin teoria i praktyka. Teraz jezdze spokojnie
Wszystkie przypadki dotyczyly przekroczenia predkosci

Tyle w tym temacie

BiZi napisał:
Radek napisał:
Ja ostatnio wymieniałem prawo jazdy na norweskie. Faktem jest że nie mamy obowiązku wymiany.
Prawko na osobowe mam do ukończenia 100 roku życia, a inne kategorie są ważne przez 5 lat.
Do wymiany prawka z kat. C, CE, D, DE potrzebne jast zaświadczenie od lekarza o stanie zdrowia, wtedy lekarz wypisuje na ile jest to orzeczenie ważne (max 5 lat). Po 5 latach trzeba znowu udać się do lekarza po kolejne oświadczenie i z tym papierem do Statens vegvesen.

pamietaj tylko ze jak dostaniesz mandat w PL z norweskim prawkiem to bedziesz musial zaplacic na miejscu gotowka , przetestowalem .. aa i punktow w PL nie dostaje ale za to tutaj dostajesz - limit 15, powyzej zabieraja prawko

Førerkort fra EØS/EU-land kan brukes i Norge.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Przemek R...
(Przemek78)
Wiking
a może ktoś wie czy gdy wymieniam polski prawko na norweskie bo ostatnio musiałem to zrobić to dostałem takie kwity potwierdzające kategorie kopie prawka, bo polskie mi zabrali. Niedługo jade do Polski i bede potrzebowal jezdzic samochodem czy na tych kwitach mogę???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Wiking
Mi mówili w states vagen że te kwity są ważne tylko w Szwecji, Danii, Finlandii, i Norwegii rzecz jasna.
Lepiej w states vegen zapytać.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok